Om

Information

Vad betyder namnet Bardhe?


Bålsta (in) Bardestum 1316 - Ortnamnet, som äldst avsåg en by i Yttergrans socken, kan i förleden innehålla genitiv av det fornsvenska mansnamnet Bardhe, alternativt ett fornsvenskt substantiv *bardhe (kant, rand) syftande på någon terrängformation. Efterleden är "sta(d)" med ändelsen (dativ pluralis) -um. Om betydelsen av "sta(d)" råder numera delade meningar bland ortnamnsforskarna men den traditionella tolkningen är "plats", d v s Bålsta/Bardesta = Bardes (bo)plats, alternativt "platsen vid kanten" eller något åt det hållet. Det finns en del nyare hypoteser om andra betydelser men de har knappast vunnit allmän acceptans i forskarvärlden.

Källa. Håbo kommuns hemsida.



Träning och grenar


Vi tränar tillsammans varje lördag på Apalle Gård Ridskola, Träningar sker i egen regi men även med inbjudna tränare i ridning, vapenteknik som till exempel, pilbågsskytte, fäktning mm.Vi har även haft förmånen att träna tillsammans med erkänt duktiga tränare från både USA och Sverige inom bågskytte, medeltida och asiatisk fäktning och även stuntträning. Normalt inleds träningen med uppvärmning och formationsridning för att få igång hästar och ryttare. Därefter går vi över på de olika grenarna eller tränar någon specialgren som fäktning, eldträning, flagg och publikträning av hästar, mm.


 

Övningar


Under våra träningspass använder vi oss av många av de övningar som även användes under medeltiden för att träna inför krig och strider. Självklart så gör vi det för vår personlig utveckling och för att träna inför våra uppvisningar.



Formationsridning


Kräver diciplin och kontroll. Syftet med denna övning är att utveckla ryttarens förmåga att rida i formation inför uppvisningar, men användes ursprungligen på slagfältet för att hålla ihop sina led och att minska risken för att fienden kom in i mellan hästarna. Det är lätt att föreställa sig känslan som som soldat då ett antal riddare kommer emot en knä om knä i full galopp.


 

Höga ringar med lans eller spjut


Tränar upp förmågan att träffa motståndarens hjälm men även ryttarens balans och kontroll på lansen inför man mot man övningar. Övningen går ut på att träffa ett antal ringar, uppsatta på en höjd av 2 meter.Då övningen görs med spjut används mindre ringar.



Låga ringar


Ursrungligen en träning för att skada fiendens fotfolk, denna övning är mycket speciell då man i princip hänger på sidan av hästen och med sitt svärd spetsar ett antal ringar uppsatta på en höjd av 50 cm, detta i full galopp.



Quintan


Övning för att få bättre kontroll på lansen innan man möts man mot man. Quintanen är en sköld monterad på en axel som snurrar vid träff av lansen, på andra sidan sitterett klot som riskerar att träffa riddaren i ryggen om han är för långsam.



Fast Quintan


Steg 2 i lansövningen inför man mot man, skillnaden här är nu att skölden sitter fast på en kraftig ställning vilket gör att lansträffen blir väldigt hård. Har man inte ordning på sin sits och balans åker man lätt ur sadeln.



Lans mot person på mark


Övningen går ut på att träffa skölden på en person till fots. Här står en av oss på marken med hjälm och sköld och riddaren skall träffa skölden. Syftet med denna övning är att få en god träff och att ha kontroll på hästen.



Plocka förmål med spjut från marken


Det här härstammar från att man ville sätta skräck i fienden genom att plocka upp deras fallna krigares hjälmar (med huvuden i, eller bara huvuden). Övningen är speciell då riddaren måste ha stor kontroll över sitt vapen, gör man fel kan hästen skadas, övningen ser betydligt mycket enklare ut än vad den är.



Svärdskombination


Svärdet är riddarens sista vapen till häst och det är därför vi också tränar på det i olika kombinationer där man snabbt måste kunna flytta sin kroppsvikt till den ena eller andra sidan, ha balans och kontroll på hästen. det vanligaste är att man alternerar mellan "forehand" och "backhand" slag likväl som som hugg framåt och bakåt.



Stickövningar


Vissa banor avslutas med att man sätter fast sitt svärd eller spjut i ett mål. Det finns ofta ett markerat ställe där träffen skall vara för att räknas. Beslutsamhet ihop med balans och kontroll över hästen är viktigt här, är man osäker håller man kvar i vapnet så att det inte studsar ut mot hästen igen.



Man mot man


En väldigt krävande gren på många sätt, när man som riddare har full utrustning gäller det att man har balans styrka och kontroll. Minsta misstag här kan faktiskt få mycket allvarliga konsekvenser både för riddare och häst, trots att rustningarna är stabila så försvårar dom också rejält i rörlighet. Innan man får göra denna övning skall man ha mycket god kontroll, samt veta vad och hur man skall agera vid olika situationer.



Markstrid


Detta tränas regelbundet och ibland bjuder vi in kunniga instruktörer för att hjälpa oss med träningarna. Flera olika moment finns att träna, offensivt som defensivt. vi har även rena "strider" man mot man till fots, vilket är otroligt krävande i full rustning.



Crest


En övning där alla som deltar har en pinne fastsatt på toppen av sin hjälm, motståndaren skall sedan med sitt svärd slå bort pinnen, den som står sist kvar på slagfältet utan att ha förlorat sin pinne är vinnare. en mycket fartfylld övning som bjuder på ordenligt med andrenalin och skratt. Övningen kan även utföras till häst.



Skills


En hinderbana med olika kombinationer av övningar som rids på tid. övningarna kan vara höga ringar, svärdhugg, låga ringar, plocka saker från mark med spjut, ja i stort sett vilka övningar som helst, allt i en enda kombination.